Yoga for børn - kom godt igang med børneyoga

En stærk krop og et glad barn hører sammen. Og hvorfor ikke give dit børnehavebarn et motorisk forspring med lidt yoga på stuegulvet?

Det kræver ikke andet end et sæt behageligt tøj og en yogamåtte – eller bare et tæppe – så er I i gang.

“Yoga har lige så mange fordele for børn som for voksne,” fastslår Heidi Vejsnæs, som er indehaver af Samsara Yoga, hvor hun hver uge har Abekatte-yogahold for børn helt ned til tre år.

“Yoga får dit barns krop i gang og giver et fundament at bygge videre på, fordi barnet oplever alle kroppens mulige bevægemåder og på den måde kommer motorisk godt fra start.”

Yoga er godt for både de vilde og de stille

Børneyoga kan være en fordel for din energiske vildbasse, der har svært ved at sidde stille med sysler som tegninger og perler, men som ved at lære at koncentrere sig om sin krops bevægelser bliver bedre til at holde fokus.

Men også for din tilbageholdende forsigtig-Per, der har brug for selvtillid og succesoplevelser; pludselig opdager han, at han er god til at stå på et ben – måske endda uden at holde.

Derfor er det vigtigt, at du vælger yogastillingerne og deres sværhedsgrad, så de passer til barnet. Yoga skal ikke være en konkurrence eller styrkeprøve, og der skal være tid til at prøve én gang til, eller at man kan få lidt hjælp ved at holde i for eksempel en stol.

“På mine hold holder vi desuden meget i hånd, hjælper hinanden, holder ved hinanden for ikke at falde, ligger tæt og så videre. På den måde bliver barnet mindre kropsforskrækket, både i forhold til sig selv og andre,” forklarer Heidi Vejsnæs.

Kom godt i gang med yoga

Når I skal i gang med jeres hjemmelavede yogasession, gælder det først og fremmest om at motivere.

Det kan du gøre dels ved at skabe stemning med en fin børne yogamåtte eller et tæppe og eventuelt lidt dæmpet musik og stearinlys. Dels ved at huske, at yoga skal opfattes som en leg.

Fortæl dit barn, at nu skal I forvandle jer til sjove dyr, der siger farlige lyde, eller I skal se, om I kan stå på et ben ligesom en balletdanser. Husk, at du selv er rollemodel, så du skal være parat til at vride dig rundt på gulvet og hvæse som en slange.

Når dit barn ser dig folde dig ud, får det næsten med garanti lyst til at prøve at efterligne dig.

Træk vejret sammen

Du kan eventuelt skrue op for radiatoren og lokke junior med, at han må få tøjet af og lege yoga i undertøj. Det er en stærk motivationsfaktor hos mange børn.

I kan også starte med et afslappende ritual som at ligge på ryggen med hovederne tæt mod hinanden og trække vejret dybt ind, mens I holder jer på navlen og mærker, at maven bliver stor.

Og derefter puste ud, som hvis I skulle slukke lysene på en lagkage, og mærke maven ‘falde ned’ igen. Det skaber på en gang nærvær, kropskontakt og en afslappet stemning, som er god at bygge videre på.

Her finder du fem sjove yoga øvelser

Kilde: Heidi Vejsnæs, yogalærer, personlige træner, kostvejleder og indehaver af Samsara Yoga.

SHOP YOGA TØJ & YOGA MÅTTER TIL BØRN