MINDFUL SPISNING

MINDFUL SPISNING

- Til dig fra Katrine Tuborgh & GOYOGI.

At acceptere os selv for hvem vi er, og hvem vi ikke er, er en af de største udfordringer i livet. Som yogalærer, ernæringscoach og gennem egen erfaring er jeg ofte vidne til “Jeg er ikke god nok” kampen. Blandt andet manifesteret gennem overspisning eller slet ingen spisning og selvfølgelig alt derimellem – men ofte med en form for besværligt forhold til den måde vi spiser på. Presset for det perfekte handler som regel ikke om maden i sig selv. Tværtimod er vores forhold til mad ofte symptomatisk for ting, vi føler, at vi mangler, ønsker eller ikke kan definere i vores liv. Mad bliver et middel til at berolige eller slukke for vores manglende evne til at få adgang til og helbrede svære tanker og følelser. 

Som mennesker er vi ikke altid i stand til direkte at identificere kilden til vores smerte eller “Jeg er ikke nok” følelser, og ofte ved vi heller ikke, hvordan vi behandler ubehagelige følelser. Vi ved kun, at vi føler os dårlige på grund af stress, smertefulde minder og negative tankemønstre, og i det øjeblik kan mad blive en trøst.

En stræben mod perfektion i forskellige områder af vores liv kan undertiden få os til at udvikle ufordelagtige spisevaner som f.eks. at sulte os selv. Dette har i mange år været min egen strategi til, uden held, at opnå fred med min krop eller mit sind. Ofte har vi brug for og ønsker at kontrollere omstændighederne - enten fortid, nutid eller fremtid - og bruger mad som en mekanisme til denne kontrol. At udvikle en mindful spisepraksis og samtidigt skabe et sundere forhold til mad ved at styre væk fra forestillinger om en “perfekt” kost, kan være meget gavnligt, og personligt har jeg haft stor glæde af dette.

Tropefrugt MINDFUL SPISNING Katrine Tuborgh

Et andet udtryk for, hvordan vores spisevaner afspejler vores ønske om at være perfekte, er overspisning. For mange af os sænkes følelsen af “Jeg er ikke god nok” ved overspisning. Farlige ernæringsopfattelser som “mad gør mig fed” eller “mad er fjenden” sender en negativ besked om, at vi ikke fortjener næring og skaber en stressrespons. Disse giftige tanker kan påvirke en cyklus af at spise for lidt og derefter overspise senere på dagen, fordi kroppen er blevet nægtet, hvad den har brug for: næring. Overspisning for at berolige negative følelser er en kompliceret situation. Igen, der er ingen hurtige løsninger, men at sætte farten ned og blive nærværende når vi spi- ser, er en strategi, der kan hjælpe os med at kultivere et mere afslappet forhold til mad.

Mediernes skildring af skønhed kan yderligere opmuntre følelsen af “ikke nok” ved at sende os en besked om, at mad er farligt. Mad er vidunderlig næring, og vores kroppe er forbundet til glæden ved mætning. Men når vi modtager forvrængede billeder af skønhed - som desværre bliver en del af vores mentale og følelsesmæssige landskab - kan det forværre det negative forhold, vi har til mad.

I takt med at samfundet bliver mere opmærksomt på stressfaktoren i det moderne liv, anerkender mange af os mere og mere behovet for at starte en yoga-praksis. Yogas popularitet fortsætter med at stige, og det bliver almin- deligt kendt, at asanas (yogastillinger), pranayama (åndedræt) og meditation alle hjælper med at lindre stress. Disse metoder til at blive opmærksom på dine tankemønstre kan hjælpe dig med at afdække indre ubehag, samt hvor- dan du skjuler dig for dine smerter. Jeg vil vove at påstå; at spise som en yogi kan hjælpe dig med at genoprette forbindelsen til dig selv og helbrede de følelser, som skaber et negativt spisemønster. Det er ikke en trylleformular, men ligesom yogapraksis en rejse, der aldrig ender.

Grillet squash MINDFUL SPISNING Katrine Tuborgh

Undertiden kan du opleve, at din praksis ikke får svære eller usikre følelser til at forsvinde men snarere gør dig mere opmærksom på, hvad der foregår i og omkring dig. Vi har ofte brug for at få adgang til den smerte, vi alle- rede føler for fuldt ud at forstå, hvor og hvordan vi skal tage os af os selv. Hvordan kan du være nysgerrig på dine smerter, stoppe med at straffe dig selv med mad og begynde at behandle dine følelser, hvis du ofte ikke en- gang ved, hvad det egentlige problem er? En regelmæssig mindful praksis omkring din kost kan være et fyrtårn, der leder dig mod selverkendelse. Det kan være en budbringer og guide, der informerer dig om virkeligheden af det, du føler, og du kan bruge denne viden til at skabe positive ændringer i dit liv.

Ved at udvikle nye perspektiver kan du slippe gamle vaner og mønstre, der ikke tjener dig mere. Du kan også opleve, at det at udforske dig selv er så meget mere glædeligt end at arbejde hen imod perfektion. Når du vælger at udforske dine tanker, følelser, forhold og hele eksistens, bliver mulighederne i dit liv uendelige. 

Havtorn MINDFUL SPISNING Katrine Tuborgh

I stedet for at søge perfektion - prøv dette: sæt farten ned, forbind dig med dit åndedræt, hold opmærksomhed på din krop og lad undersøgelsen tale til dig. Før du begynder at spise, tag en dyb indånding. Sæt en intention om at udforske dit måltid med alle dine sanser. Måske vil denne udforskning mætte dig på en måde, du aldrig har oplevet før. At være til stede lige nu med dit måltid, til stede med det du føler i nuet, vil sætte dig på rette kurs mod en mere ærlig sti til selverkendelse og helbredelse.

Du kan uden at ændre din kost nemt og enkelt ændre dit spisemønster og blive sundere på et øjeblik. Lyder det godt? Det er det også. Lyder det nemt? Det er op til dig at afgøre. 

Mindful spisning er en praksis, som handler om at vælge mad, der både tilfredsstiller dine smagsløg og nærer din krop. Den er som udgangspunkt dybt rodfæstet i den buddhistiske lære. Den hjælper dig med at udvikle en forståelse for og en accept af dine naturlige reaktioner ift. mad (kan lide, ikke lide) uden dom, samt med at være opmærksom på dine fysiske følel- ser såsom sult eller mæthed. Mindful spisning opfordrer dig til fuldt ud at underkaste dig oplevelsen af at spise. En yderligere mulighed er at give opmærksomhed til og anerkendelse af, hvor maden kommer fra. En væsentlig øvelse når du praktiserer Mindful spisning. Dette kan give dig mulighed for at komme til en dybere taknemmelighed og respekt for din mad.

Disse små og ikke særligt tidskrævende ændringer, kan få dig på rette spor. Husk dig selv på, at dette IKKE handler om en kur, eller hvilke råvarer du spiser, men om den måde du spiser dine måltider på.

Her får du ti forslag fra mig. Tag et, tag to eller tag dem alle ti. Tag udfordringen op. Start med dit næste måltid og se, hvordan det ændrer din oplevelse af at købe ind, tilberede, og spise det. 

TAKNEMMELIGHED
Det er ikke til at komme udenom taknemmelighed, hvis du vil imitere en yogi. Derfor er dette selvfølgelig første punkt. Så før du dykker ned
i dit måltid. Brug et øjeblik på taknemmelighed. Hvad enten du takker den, der har tilberedt dit måltid, en gud, en gartner, en grønthandler,
et supermarked, hænderne der har sået, vandet og gødet, dyret som har levet, kosmisk skabelse eller måske vigtigst af alt; dig selv – så bare husk at TAKKE for din mad. Taknemmelighed er første skridt på vejen mod ægte tilfredshed og også mod at blive klar over, hvor meget du har. Anerkend at du er et heldigt asen
og sig det med stolthed. Højt eller sagte. TAK! 

VÆLG DIN MAD MED OMTANKE
Din krop er dit tempel. Behandl din krop, som
du behandler dine mest værdsatte ejendele: med omhu, respekt og ærbødighed. Vælg naturlige, farvestrålende fødevarer, der er nemme at fordø- je og dyrket med omhu, hver gang det er muligt. Det handler om det brændstof, du fylder på din maskine. For din smukke, enestående og fine krop er kun det bedste af det bedste godt nok. 

SPIS I STILHED
Når der er stille, er det naturligt
for sindet at vandre. Anerkend
dine tanker og se derefter, om du forsigtigt kan vende tilbage til din oplevelse af at spise. Selvfølgelig
kan måltider være en vigtig tid til at dele dagen, hvor hele husstanden samles, så at have et helt måltid i stilhed kan være upraktisk eller bare føles akavet. Men selv de første
fem til ti minutter i stilhed kan være forfriskende og sætte en taknemme- lig tone for resten af måltidet. Og når du spiser alene, så sluk mobilen og andre distraherende faktorer. 

SPIS LANGSOMT
Tag en bid, tyg den grundigt, nyd den, oplev den og slug den, før du tager den næste bid. Dette er mind- ful spisning. Vær til stede og giv hver mundfuld din fulde opmærksomhed. Tyg din mad mange gange. For at
din krop skal kunne optage, hvad du sender ned i den, skal du tygge det først. Træk vejret, vær til stede, tyg (det er dit nye spisemantra). Hvis du ikke tygger maden grundigt, skal din mave gøre så meget mere arbej-
de, og det vil efterlade dig træt og oppustet. 

SLUK
Har du nogensinde kigget væk fra din telefon eller computeren for kun at undre dig over, hvor al maden blev af? Disse distraktioner gør dig mindre opmærksom på hvad og hvor meget, du spiser. De stjæler din opmærksomhed og din mulighed for at lære din krop bedre at kende. 

SÆT DIG NED
Spis ikke på farten, medmindre det er absolut uundgåeligt. Sid ned.
Du er mindre tilbøjelig til at sætte pris på din mad, når du forsøger at multitaske. Mono-task dig igennem dine måltider. Det er også svært at holde øje med, hvor meget du spiser eller at have overskud til at mærke, om du egentlig stadig er sulten, når du spiser på farten. 

BRUG SANSERNE
At spise er en sensorisk oplevelse, så gå ind i den, tag din følesans alvorligt her. Tag dig tid til at mærke konsistensen, temperaturen, smagen og vægten af din mad. Lyt til lyden af, at du tygger. Lugt til den, se på den, se dens herlighed. Det handler om at være opmærksom og forbinde dig med det, du laver og værdsætte øjeblikket fuldt ud, så ofte du kan. Jeg anbefaler, at du deler disse tanker med dine nærmeste og evt. kollegaer, så de ikke tror, du er gået helt bananas, når du indleder en slowmotion kærlighedsaffære med din frokost. 

ANRET OG PYNT
Modstå fristelsen til at spise lige fra posen, panden, gryden eller æsken. Det er lettere at se, hvor meget du spiser, og du vil ofte spise mindre, fordi du sætter større pris på din mad, når den er fint anrettet på en tallerken. Se side 28 for forslag til hvordan du enkelt og uden de store kokkeskills kan få din tallerken til at se indbydende ud. 

REFLEKTÉR
Før du går i gang med at lave mad eller rækker ud efter mad i dit køle- skab, tag et øjeblik til at reflektere over, hvad du føler. Er du forhastet? Stresset? Trist? Keder du dig? Sulten? Hvad er dine ønsker, og hvad er dine behov? Skeln mellem de to. Når du har taget et øjeblik til at reflektere, kan du vælge, om du vil spise, hvad du vil spise og hvordan du vil spise. 

TRÆK VEJRET
Træk vejret med opmærksomhed mens du spiser. Tag pauser, dybe indåndinger og lange udåndinger. 

MINDFUL SPISNING Katrine Tuborgh

Du kan bestille Katrines skønne bog lige her hos GOYOGI.

GO BE A YOGI - EVERYDAY 

Namaste .

Tilbage til blog